Geschiedenis

Miss België bestaat sinds 1929

Alleen oorlog kan Miss België stoppen

Cécile Muller was niet de eerste organisatrice van Miss België. Die eer komt eigenlijk toe aan het tijdschrift Piccolo, dat in 1919, vlak na de Eerste Wereldoorlog, als promotiestunt voor de krant La Dernière Heure, aan de kust een verkiezing van de mooiste vrouw van België hield. De winnares was een Britse, en dus sprak men haar aan met Miss.

PICCOLO

De verkiezing zorgde voor een meerverkoop van de krant, en Picollo bouwde het  project verder uit.  In 1928 werd voor het eerst onder leiding van Maurice De Waleffe, die ook Miss France organiseerde, Miss Europa georganiseerd, maar België deed niet mee, want er was geen Miss België. Pas in 1929 kreeg de winnares voor het eerst de titel van Miss België. De eerste echte Miss België, Netta Duchateau, werd na haar overwinning ook Miss Universe, en zo werd het jaar nadien Miss Universe in België georganiseerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er uiteraard geen Missen verkozen, maar in 1947 trok het tijdschrift Weekeind, onder leiding van Jean-Jacques Fortis, de organisatie weer op gang.

Na een aantal jaar droeg Jean-Jacques Fortis de organisatie over aan een dochtermaatschappij van Martini. Via een klant van een PR-bureau kwam mevrouw Muller in 1968 in contact met Jean-Jacques Fortis en werd ze copresidente en verantwoordelijke van Miss België. In dat eerste stagejaar werkte ze nog als assistente van Jean-Jacques Fortis, om in 1969 haar eerste eigen Miss te verkiezen: Maud Alin, de dochter van een restauranthouder uit Guillet. Ze was nog geen achttien, en kon dus niet genieten van de auto die ze won, en ze kon evenmin deelnemen aan Miss World en Miss Universe.

‘Ik was niet zo tevreden over het niveau van de kandidates’, schrijft mevrouw Muller in haar boek Een kroon voor het leven. ‘Ondanks een preselectie uit tachtig jonge meisjes waren er nog te veel die het niveau van het plaatselijke bal niet overstegen. Mooie meisjes, dat wel, maar ze beantwoordden niet aan wat ik voor ogen had als ambassadrice van een land: een jonge vrouw die het ideaalbeeld van een hele natie moest verpersoonlijken, en niet alleen van de zaterdagavondfeestvierders. Ik moest de selectie uitbreiden, een idee vinden om een grotere verscheidenheid aan meisjes aan te trekken, met meer allure om de wedstrijd op te tillen tot een topevenement. Een evenement waarbij men op zoek gaat naar een jonge, aantrekkelijke vrouw, die het in alle opzichten waard is haar land te vertegenwoordigen. In binnenland, en buitenland.’

Eén ding staat vast: mevrouw Muller is in haar opzet geslaagd. In 1993 werd Miss België voor het eerst rechtstreeks uitgezonden in Vlaanderen en Wallonië, door de enige twee commerciële televisieomroepen van die tijd: VTM en RTL. In Vlaanderen keken die avond 1.197.000 mensen, in Wallonië 594.000. Zij zagen hoe Stéphanie Meire werd verkozen tot Miss België.

Meteen werd ook het principe van de televoting geïntroduceerd. En dat leverde meteen discussie op: ondanks het feit dat elke kandidate een afzonderlijk telefoonnummer gekregen had, lag het telefoonverkeer op een bepaald moment plat. Niet zo leuk voor een houtverwerkingsbedrijf uit Lummen, dat getroffen was door een brand, en kostbare tijd verloor om de brandweer te verwittigen.

Op 20 juni 2005 ondertekende mevrouw Muller een overnamecontract met een Vlaamse investeringsmaatschappij en werd Darline Devos, dag op dag, op haar 41ste verjaardag, de nieuwe voorzitter van het organisatiecomité van Miss België.

In 2007 tekende Darline Devos een nieuw televisiecontract met RTL-TVI en SBS Belgium. Daarmee verhuist in het noorden van het land de liveshow van Miss België naar VT4, in het zuiden blijft RTL-TVI Miss België live uitzenden.